Onbemande sportscholen: Wat komt er bij kijken?

Sportscholen zijn tegenwoordig steeds vaker onbemand open. Dit kan zowel 24-7 als voor een bepaalde periode, zoals tussen 0:00 uur en 5:00 uur. De reden hiervoor is vaak tweeledig. Sportscholen kunnen hierdoor een verhoogde service bieden aan hun klanten, en ook kan er bespaard worden op loonkosten door onbemande uren in te zetten op rustige momenten. Zo kan je sporters de gelegenheid geven om helemaal zelf te bepalen wanneer ze willen gaan sporten. Bijvoorbeeld vóór een vroege werkdag om hun dag een goede start te geven of na een late ploegendienst nog even hun energie kwijt te kunnen. Dit trekt een nieuwe doelgroep naar je sportschool, namelijk: mensen die een ander werkrooster moeten volgen, of mensen die graag voor het slapen hun hoofd leeg willen maken. Het 24/7 bereikbaar maken van jouw sportschool is van grote waarde. Vooral in de tijden waar personeelstekorten aanwezig zijn en bedrijfseigenaren moeite hebben met het draaiende houden van hun bedrijf. Echter, het 24/7 toegankelijk maken van een sportschool houdt natuurlijk wel wat in. Hieronder beschrijven we aan de hand van drie hoofdpijlers wat er technisch gezien allemaal bij komt kijken als je overweegt je sportschool om te bouwen tot een 24-uurs gym.

Toegangscontrole

De sportschool zal moeten worden uitgerust met een toegangscontrolesysteem waarbij elk lid met een druppel naar binnen kan. Deze druppel is gekoppeld aan het ledenadministratiesysteem waarin de rechten van het lid binnen de sportschool worden aangegeven. Dit kan eenvoudig zijn in de vorm van toegang: ja/nee, maar heeft ook de mogelijkheid met een complexer systeem te werken. Denk bijvoorbeeld aan blokkades bij wanbetaling door leden of toegang op bepaalde tijden als er bijvoorbeeld een actie of groepsles plaatsvindt. Het mooie van dit systeem is dat als er meerdere vestigingen van de club zijn, leden de mogelijkheid krijgen al deze vestigingen te bezoeken. De grootste uitdaging ligt in de koppeling van het ledenadministratiepakket met de functionaliteiten. Dit moet vooraf goed onderzocht worden om de juiste combinatie met software en hardware te maken.

Beveiliging

De grootste prioriteit van 24/7 sportscholen is het belang van goede beveiliging. De toegangsdeur waar de drop wordt aangeboden moet een robuuste en foolproof open/dicht functie hebben. Niets is vervelender dan een deur die niet goed opengaat door bijvoorbeeld een haperend slot, waardoor de manager tijdens onbemande uren naar de club moet.

Waarmakers heeft in het verleden een optie ontwikkeld die werkt met sluitmagneten die een enorm hoge sluitkracht hebben en zeer nauwkeurig zijn. Zelfs als de deur normaal gesproken niet geschikt is voor een elektrisch slot. Ook is er de mogelijkheid om te controleren of een lid echt alleen binnenkomt en niet met meerdere mensen ongevraagd naar binnen gaat. De beheerder kan dit afdwingen via een foto op zijn mobiel.

Naast toegangsbeveiliging is het ook wenselijk om camera’s in de sportschool op te hangen waarmee alle hoeken van de sportschool zichtbaar zijn om overzicht te houden en terug te kijken, mocht er iets gebeuren. Ondanks dat er niet altijd personeel aanwezig is is het natuurlijk wel belangrijk dat de leidinggevende de leden blijft aanspreken op acties die niet gewenst zijn. Tot slot kan er een knop worden geplaatst die de leden kunnen opzetten en indrukken in geval van nood zodat de hulpdiensten direct gebeld kunnen worden. De camera’s in de club helpen dan om inzicht te krijgen in de situatie.

Bouwkundig

Naast bovenstaande punten is het vaak ook nodig om bijvoorbeeld de balie afsluitbaar te maken tijdens de onbemande uren. Soms komt de balie zelfs helemaal te vervallen. Indien er in de club een tourniquet staat laten we die vaak vervallen en repareren we de vloervelden. Groepsleszalen en andere ruimtes die buiten de bemande uren niet gebruikt worden maken we afsluitbaar zodat leden hier niet in kunnen.

In grote lijnen is dit waar je aan moet denken mocht je jouw sportschool willen ombouwen tot 24-uursclub. Echter, het blijft een echte maatwerk oplossing, waardoor voor iedere club het advies net wat anders zal uitpakken.

Wat wel algemeen geldt is dat het een nieuwe, innoverende manier van werken is die vraagt om een andere manier van begeleiding zowel voor het personeel als de leden. Hier zal in de uitvoering aandacht aan gegeven moeten worden om het een gedragen succes te maken.
We zien bij clubs die dat goed onder controle hebben dat zelfs leden elkaar beginnen aan te spreken op hun verantwoordelijkheden en dat is natuurlijk helemaal hoe het zou moeten werken.

Heeft u vragen of willen sparren over een oplossing dan staat onze deur altijd open!